Vilfredo Leon (©CEV)
Vilfredo Leon (©CEV)

Slovenija više nije noćna mora! Leonov šou u Rimu, Grbić sa Poljskom u finalu EP

Vreme čitanja: 3min | čet. 14.09.23. | 20:10

Na prethodna četiri kontinentalna šampionata Slovenci su zaustavljali Poljake na putu ka zlatu, ovog puta do takvog raspleta nije došlo

Odbojkaša Srbije nema u završnici, ali jedan Srbin ima priliku da uzme evropsko zlato! U pitanju je Nikola Grbić, koji će sa Poljacima igrati u finalu i boriti se za prvu kontinentalnu titulu posle 14 godina. U polufinalu su vicešampioni sveta predvođeni fantastičnim Vilfredom Leonom stigli do pobede protiv velikog rivala - Slovenije posle zanimljive borbe u četiri seta - 3:1 (23:25, 25:21, 25:20, 25:21).

Rival u borbi za zlato biće im bolji iz duela koji se u Rimu igra od 21.15, a sastaju se Italija i Francuska. Ko god bude došao na megdan - biće finalni okršaj bez sumnje spektakl za pamćenje.

Izabrane vesti

Najveće zasluge za trijumf idu na račun Vilfreda Leona, koji je pokazao ovog puta zašto ga mnogi smatraju najboljim odbojkašem planete. Dominantan je bio u svim elementima, a završio je meč sa 25 poena - 20 iz napada, tri bloka, dva asa. Kačmarek ga je pratio sa 14, po deset su postigli Huber i Šlivka, a šest Kohanovski. Zatorski je bio zadužen za prijem i odbranu, a Januš za dobru organizaciju napada.

Kod Slovenaca najbolji su bili Rok Možič i Klemen Čebulj sa po 15 poena. Tine Urnaut je skupio deset, a Alen Pajenk i Jan Kozamernik posedam.

Večeras su Grbićevi momci stavili tačku na jednu veoma lošu tradiciju... Polufinale EP 2021, polufinale EP 2019, osmina finala EP 2017, četvrtfinale EP 2015. Svi ovi važni međusobni dueli pripali su Slovencima... Večeras je rasplet konačno bio drugačiji!

Mada nije sve glatko počelo. Bolni porazi iz prethodne decenije bili su negde u mislima odojkašima Poljske pred večerašnji obračun. Znali su Grbićevi momci da igraju protiv rivala koji ih već dugo sprečava da dođu do toliko željenog evropskog zlata.

Nekakve traume su svakako prisutne i teško ih se osloboditi. Videlo se to u prvom setu - mnogo nervoze je bilo prisutno kod reprezentativaca Poljske. Ređale su se greške, baš kao i na prethodnom meču sa Srbijom. Nisu ubacivali servis, grešili su i u napadu... Čak 12 poena su poklonili protivniku, pa set nikako nije mogao da ode na njihovu stranu. Iako je bilo uzbudljivo, dramatično, iako je Leon postigao sedam poena, Kačmarak šest - nije Grbićeva četa uspela da izađe kao pobednik u neizvesnoj završnici. Slovenci su poklone prihvatili, bili su strpljivi i dočekali su prvi 25. poen. Dobili su set - 25:23.

Na sjajan način su Slovenci otvorili drugi period, zahvaljujući odličnim servisima Čebulja došli su do vođstva - 6:2. Kad se činilo da će pobeći na nedostižnu udaljenost razgoropadio se Vilfredo Leon. Odličnim servisima je vratio svoj tim u igru, a u nastavku je dobio veliku pomoć rivala. Čak 13 grešaka su napravili Alen Pajenk i drugari u drugom činu i nije bilo moguće da ga dobiju.

U trećem setu su se razigrali i ostali Leonovi saigrači, a veliki hendikep za protivnika bio je izlazak iz igre prvog dizača Gregora Ropreta... Posle njegove povrede, bilo je teško nadigravati se sa raspoloženim Poljacima. Sve bolji su bili Huber, Šlivka, Kačmarek...

Četvrti set doneo je ponovo dominaciju Leona - osvojio je sedam poena i na svojim leđima odveo ekipu u finale.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠE

Polufinale

Četvrtak (Rim)

Poljska - Slovenija 3:1 (23:25, 25:21, 25:20, 25:21)

21.15: Italija - Francuska


tagovi

muška odbojkaška reprezentacija SlovenijeMuška odbojkaška reprezentacija Poljske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara